Nowy wiceminister zdrowia

Wczoraj (17 stycznia) minister zdrowia wręczył Januszowi Cieszyńskiemu nominację na podsekretarza stanu. Nowy wiceminister będzie odpowiadał za informatyzację.

Janusz Cieszyński pracował jako doradca premiera Mateusza Morawieckiego w  Ministerstwie Rozwoju i Ministerstwie Finansów, a w latach 2016-17  kierował Departamentem Małych i Średnich Przedsiębiorstw w Ministerstwie  Rozwoju. Prowadził firmę zajmującą się doradztwem biznesowym i prawnym  dla przedsiębiorców z sektora MŚP. W latach 2009-2014 pracował w jednej z  największych firm z obszaru telekomunikacji. Przewodniczący Rady  Nadzorczej Korporacji Ubezpieczeń Kredytów Eksportowych S.A.

Cieszyński będzie odpowiedzialny w MZ za informatyzację sektora  zdrowia w tym m.in. nadzór nad Centrum Systemów Informacyjnych Ochrony  Zdrowia.

Głównym celem CSIOZ jest realizacja zadań z zakresu budowy społeczeństwa informacyjnego, obejmujących organizację i ochronę  zdrowia oraz wspomaganie decyzji zarządczych ministra właściwego do  spraw zdrowia na podstawie prowadzonych analiz.