Śledztwo w sprawie szczepionek

Wszczęciem postępowania prokuratury skończyło się podanie dziesięciu rodzajów szczepionek w dziesięciu podmiotach leczniczych.

Śledczy na polecenie prokuratora generalnego Zbigniewa Ziobry sprawdzają, czy szczepionki przechowywane w zbyt wysokiej temperaturze nie były szkodliwe.

Do sytuacji podawania pacjentom niewłaściwie przechowywanych szczepionek miało dojść w lubuskich przychodniach, w których w październiku 2017 po burzach i wichurach nastąpiły przerwy w dostawie prądu.

Postępowanie zostało zainicjowane licznymi doniesieniami prasowymi oraz zawiadomieniem wojewody lubuskiego i Lubuskiego Państwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego. Na podstawie wydruków temperatur pochodzących z rejestratorów umieszczonych w urządzeniach chłodniczych, w których przechowywano szczepionki, ustalono, że brak dopływu energii elektrycznej spowodował przekroczenie szczepionek [...]

Iwona Chrobak-Farquharson, p.o. rzecznika szczecińskiej prokuratury regionalnej.

Nie ma zagrożenia dla pacjentów

Szpital Uniwersytecki w Zielonej Górze posiada zapewnienie producentów szczepionek, iż warunki termiczne, jakie zaistniały w wyniku przerwy w dostawie prądu na niektórych oddziałach, nie wpłynęły na jakość i stabilność szczepionek. To oznacza, że preparaty nie straciły nic ze swoich właściwości leczniczych i nie było w związku z tym przeciwwskazań do ich podania.

Sylwia Malcher-Nowak, kierownik Biura Zarządu z Sekcją Sekretariatu Szpitala Uniwersyteckiego im. Karola Marcinkowskiego w Zielonej Górze.

Źródło: Nasz Dziennik

Antyszczepionkowcy: "Po szczepionkach ludzie głupieją"

Incydent z podaniem pacjentom szczepionek z przerwanego ciągu chłodniczego podsycił dyskusję na temat bezpieczeństwa podawania szczepionek w ogóle. Ruch antyszczepionkowy w natarciu. Lekarze podzieleni. Organy państwowe nie maja jednak wątpliwości - szczepienia są konieczne i są bezpieczne.