Coraz więcej działań niepożądanych

Kampania zachęcająca do zgłaszania działań niepożądanych leków prowadzona przez URPL przynosi rezultaty. Zgłoszeń jest coraz więcej - zarówno od pacjentów jak i pracowników medycznych.

Od kiedy uruchomiliśmy tę możliwość, ich liczba zwiększyła się prawie dwukrotnie. W 2013r. było 11 tys. zgłoszeń, w 2014r. - ponad 14 tys., 2015r. - 17 tys., a w 2016 - ponad 19 tys. W zeszłym roku wpłynęło prawie 20 tys. zgłoszeń.

Grzegorz Cessak - prezes Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych

Oczywiście, przodują osoby związane ze środowiskiem medycznym, jednak mimo wszystko, ze strony pacjentów w minionym roku wpłynęło prawie 1,1 tys. zgłoszeń. Największa cześć wpływa ze strony podmiotów odpowiedzialnych (najczęściej firm farmaceutycznych).

(...) każdy lek może mieć działania niepożądane. Ten, który ich nie ma, prawdopodobnie jest nieskuteczny lub w ogóle nie działa - taką się przyjmuje zasadę w procesie oceny.

Grzegorz Cessak - prezes Urzedu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych

Źródło: Dziennik Gazeta Prawna

Polacy znów wydali na leki więcej

Kolejny rok przyniósł wzrost wydatków na leki. Największy udział miała w tym sprzedaż produktów i leków bez recepty, która zwiększyła się o 0,72 mld. zł.
Apap przeziębienie- zaskocz przeziębienie!

W wielu przypadkach początek przeziębienia to dla wielu osób duże zaskoczenie. Zabiegany tryb życia, ogrom obowiązków, nawał pracy a tutaj lekkie drapanie w gardle. Przez pierwsze dwie godziny można się łudzić, że samo przejdzie. Gdy jednak katar dosłownie zaczyna lać się z nosa, czas oficjalnie zaakceptować infekcję. Jakże pięknie by było, gdyby w końcu powstał lek, który po pierwszej dawce wyleczyłby nas z niechcianej przyjaźni z wirusem. Nowa reklama Apap przeziębienie chyba właśnie takie cudo prezentuje – zaskocz przeziębienie! Czy skład zdoła zaskoczyć także farmaceutów?
Niebezpieczny switch

W ostatnich miesiącach kilkanaście preparatów dostępnych wcześniej na receptę zmieniło kategorię dostępności i można je już kupić bez ordynacji lekarskiej. Decyzję w sprawach tych leków podjął prezes Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Środków Biobójczych (UPRL), który– zgodnie z prawem –może zmienić kategorię dostępności nawet w przypadku negatywnej rekomendacji Komisji ds.Produktów Leczniczych. Dlatego tym bardziej farmaceuci powinni uświadamiać pacjentom ryzyko, jakie wiąże się z przyjmowaniem niektórych leków bezordynacji lekarskiej.
Ministerstwo odpuszcza rynek pozaapteczny

Wygląda na to, że na od dawna zapowiadane zmiany na pozaaptecznym rynku leków nie ma co liczyć. Ministerstwo Zdrowia o wstrzymaniu prac nad ich wprowadzeniem poinformowało w sierpniu.