Ogromny obrót, znikomy CIT. Unikają płacenia podatków?

Po publikacji przez Ministerstwo Finansów danych podatników CIT, na rynku aptecznym rozszalała się burza. Okazuje się, że sieci za 2016 rok zapłaciły podatki w śmiesznej wysokości, mimo ogromnych obrotów.

Osiem największych firm prowadzących sieci apteczne zapłaciło za 2016 r. w sumie tylko 7,1 mln podatku CIT. Porównując to z przychodami w wysokości 9,3 mld to niewiele.

Sieci, które nie płacą nawet grosza podatków, mają 7,3 mld zł obrotów rocznie. To jedna czwarta rynku
.

Marek Tomków, wiceprezes Naczelnej Rady Aptekarskiej

Nie można wyciągać wniosków dotyczących całej branży na podstawie szczątkowych informacji.

Marcin Piskorski, prezes PharmaNet

Wynik inwestycji?

Sieci tłumaczą ten stan rzeczy dużymi inwestycjami związanymi z szybkim otwieraniem nowych aptek przed wejściem w życie AdA.

Jeśli duża część podmiotów w danej grupie wykazuje podatek na zerowym czy minimalnym poziomie, należy postawić pytanie, czy tam nie dochodzi do nadużywania instrumentów obniżających zobowiązania. Weryfikacją tego powinny się zająć służby skarbowe.

Dominik Gajewski, SGH

Jeszcze przed wejściem w życie przepisów o publikowaniu danych przedstawiających kwoty podatku CIT płaconych przez największe podmioty w kraju w przestrzeni publicznej pojawiło się wiele opinii, że będzie to narzędzie niepotrzebne albo nawet szkodliwe. Omawiany przykład aptek pokazuje jednak, że był to dobry pomysł. Jeżeli prawdą jest, że niektóre sieci sztucznie generowały straty, aby nie zapłacić w Polsce ani złotówki podatku, to polscy obywatele powinni o tym wiedzieć. Teraz klienci, wybierając się do apteki mogą podjąć świadomą decyzję czy chcą wspierać te firmy, które rzetelnie odprowadzają daniny do polskiego budżetu, czy może te, które chętniej zasilają budżety innych państw.

Mariusz Korzeb, ekspert ds. podatkowych Federacji Przedsiębiorców Polskich

Posiedzenie w sprawie małej noweli Pf przełożone

Wczoraj w południe pod przewodnictwem posła Krzysztofa Ostrowskiego miało odbyć się posiedzenie dot. ustawy o zmianie ustawy Prawo farmaceutyczne. Niestety, ze względu na brak strony społecznej dyskusja została przełożona.