Budżet się kurczy, zapłacą producenci?

NFZ poinformował, że w tym roku budżet na refundację może zostać przekroczony. Wskazuje również, że jeśli tak rzeczywiście się stanie to uruchomiony zostanie mechanizm payback.

Payback w tym przypadku polega na zwrocie przez producenta lub dystrybutora, którego lek jest refundowany kosztów dopłaty do opakowania leku, jeśli liczba sprzedanych opakowań przekroczy tę, na którą producent umawiał się z Ministerstwem Zdrowia podczas negocjacji.

Polski Związek Pracodawców Przemysłu Farmaceutycznego sprzeciwia się takiemu rozwiązaniu wskazując, że może to doprowadzić do braku leków w aptekach.

Karanie paybackiem producentów krajowych leków generycznych i  biorównoważnych, którzy generują dla budżetu NFZ, stoi w sprzeczności z  zasadami farmaekonomiki. Dzięki konkurencji generycznych budżet NFZ  oszczędza rocznie 500 mln zł.

Krzysztof Kopeć - prezes PZPPF

Źródło: Rzeczpospolita

E-RECEPTA - wprowadzenie

15 lutego ruszył pilotaż projektu „e-Recepta”. To jedna z kluczowych usług procesu informatyzacji sektora ochrony zdrowia w Polsce. Działające przy Ministrze Zdrowia Centrum Systemów Informacyjnych Ochrony Zdrowia (CSIOZ) zdecydowało, że „sprawdzian” nowego rozwiązania odbędzie się na terenie Skierniewic i Siedlec. W pilotażu uczestniczy także NEUCA.