Jak zmienia się ilość produktów dostępnych w obrocie aptecznym?

Typowymi parametrami statystycznymi obrazującymi rynek apteczny są wartość i ilość sprzedaży produktów sprzedawanych pacjentom i konsumentom. A jednym z czynników decydujących nie tylko o dynamice wartości sprzedaży, ale będącym wskaźnikiem wzrostu konkurencyjności na rynku jest ilość dostępnych w sprzedaży prezentacji produktów (SKUs). A ta liczba nieustannie rośnie.

Aby zwymiarować zjawisko przyrastania dostępnego asortymentu, analizie poddano kilka ważnych segmentów rynku aptecznego: leki na receptę (Rp), leki OTC, suplementy diety i kosmetyki. Zbadano ilość produktów, które osiągnęły jakąkolwiek sprzedaż w latach 2012-2017 (wszystkie dane i informacje na podstawie reprezentatywnego panelu apteki i sieci aptecznych ABD PEX PharmaSequence).

DOMINUJĄ KOSMETYKI

W sumie w badanych kategoriach w obrocie (odnotowano niezerową sprzedaż) w roku 2017 było prawie 62 tys. SKUs, o 50 proc. więcej niż w roku 2012. Pod względem ilości prezentacji dominują kosmetyki, w ostatnim roku niezerową sprzedaż odnotowało prawie 30 tys. różnych SKUs (o 47 proc. więcej niż 5 lat wcześniej), znacznie mniej sprzedawało się w 2017 roku: leków na receptę (Rp) – ok. 13 000 (o 43 proc. więcej prezentacji niż w 2012 roku); suplementów diety – ponad 12 000 (aż 81 proc. więcej SKUs niż 5 lat wcześniej) oraz leków OTC – niecałe 7000 prezentacji (31 proc. więcej w obrocie niż w roku 2012). Szczegółowe dane w tabelach 1 i 2.

ANALIZA KONCENTRACJI

Analiza ilości SKUs w obrocie mówi dużo o dynamice konkurencyjności na rynku, aczkolwiek bardziej precyzyjną miarą wydaje się być analiza koncentracji. W tego typu analizie zbadano, ile SKUs w badanych kategoriach odpowiada za 80 proc. wartości rynku w każdej z kategorii. Takie podejście analityczne eliminuje przypadki, w których przyrost ilości SKUs jest powodowany np. przez niewielką ilość sprzedaży prezentacji, które nie są już sprzedawane do aptek, ale nadal były sprzedawane pacjentom ze względu na ich potrzeby i obecność w magazynie.

A rynek jest mocno skoncentrowany: od 6 do 2 proc. sprzedawanych SKUs (w zależności od kategorii) odpowiada odpowiednio za 80 proc. obrotu w danej kategorii. Statystycznie rzecz ujmując – w 2017 roku niecałe 5000 SKUs ze wszystkich kategorii ujętych razem spośród niemal 62 tys. sprzedawanych wygenerowało 80 proc. obrotu na badanym rynku. Poziom koncentracji nieznacznie spada w czasie – z 10 proc. prezentacji odpowiedzialnych za 80 proc. do 8 proc. Szczegóły w tabeli 3.

WIDOK Z LOTU PTAKA

Wyniki analiz wskazują na poszerzający się asortyment w każdej z badanych kategorii – szczególnie widoczne jest to w przypadku suplementów diety. Jednocześnie rynek jest silnie skoncentrowany. Konkurencyjność w każdej kategorii rośnie. Półki apteczne nie są z gumy i – niestety – przytoczone wyniki nie oznaczają, że wystarczy posiadać niecałe 5000 różnych prezentacji dostępnych w magazynie aptecznym, by zaspokoić potrzeby większości pacjentów. Do tego typu analiz potrzebne są bardziej szczegółowe informacje przygotowane w oparciu o kategoryzację produktów, która może być dostępna w programie aptecznym, a także uwzględnienie ilości sprzedawanych opakowań i np. specyfiki regionalnej apteki. Niniejsza analiza jest „widokiem z lotu ptaka” i – w zamyśle – ma być raczej inspiracją do uznania badań szerokości asortymentu za rzecz istotną z punktu widzenia zaspakajania potrzeb pacjentów/klientów oraz „zdrowia ekonomicznego”
prowadzonej apteki.

dr Jarek Frąckowiak wiceprezes zarządu PEX PharmaSequence

Coraz więcej działań niepożądanych

Kampania zachęcająca do zgłaszania działań niepożądanych leków prowadzona przez URPL przynosi rezultaty. Zgłoszeń jest coraz więcej - zarówno od pacjentów jak i pracowników medycznych.
Strach przed lekami generycznymi

Każdy szczegół wpływa na percepcję pacjentów, którym poleca się odpowiedniki leków innowacyjnych. Weneryk, geriatryk, czy degeneryk - skojarzeń z określeniem "leki generyczne" może być wiele i nieszczęśliwie - nie są one pozytywne.
Polacy znów wydali na leki więcej

Kolejny rok przyniósł wzrost wydatków na leki. Największy udział miała w tym sprzedaż produktów i leków bez recepty, która zwiększyła się o 0,72 mld. zł.
Apap przeziębienie- zaskocz przeziębienie!

W wielu przypadkach początek przeziębienia to dla wielu osób duże zaskoczenie. Zabiegany tryb życia, ogrom obowiązków, nawał pracy a tutaj lekkie drapanie w gardle. Przez pierwsze dwie godziny można się łudzić, że samo przejdzie. Gdy jednak katar dosłownie zaczyna lać się z nosa, czas oficjalnie zaakceptować infekcję. Jakże pięknie by było, gdyby w końcu powstał lek, który po pierwszej dawce wyleczyłby nas z niechcianej przyjaźni z wirusem. Nowa reklama Apap przeziębienie chyba właśnie takie cudo prezentuje – zaskocz przeziębienie! Czy skład zdoła zaskoczyć także farmaceutów?

Leki, które ratują życie

Kiedyś insulinę trzeba było wyprodukować ze 100 trzustek wieprzowych. Dzisiaj produkuje ją Escherichia coli lub inna bakteria. Gdyby nie one, to dla 200 mln pacjentów na świecie, którzy muszą brać insulinę, musielibyśmy hodować 20 mld świń.