Nie chcą go, bo głosował za Apteką dla Aptekarza

Platforma Obywatelska nie poparła kandydatury Adama Abramowicza na Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorstw, gdyż ten opowiadał się za projektami takimi jak Apteka dla Aptekarza.

Na początku czerwca minister przedsiębiorczości i technologii Jadwiga Emilewicz zaproponowała na stanowisko Rzecznika Małych i Średnich Przedsiębiorców kandydaturę Adama Abramowicza.

Posłanka PO Maria Janyska przekonywała jednak, że Adam Abramowicz nie jest dobrym kandydatem na rzecznika, bowiem w przeszłości opowiadał się za projektami ustaw, które skutkują ograniczaniem praw i wolności przedsiębiorców. Janyska oceniła, że będzie to "kolejny rzecznik rządu ds. związków i relacji z przedsiębiorcami".

Niemniej jednak sprzeciw ten nie zmienił faktu, iż Adam Abramowicz został Rzecznikiem i będzie  stać na straży praw przedsiębiorców, szczególnie tych z sektora MŚP.

Do zadań rzecznika MŚP należy m.in.:
- opiniowanie projektów aktów prawnych dotyczących interesów mikro-,  małych i średnich przedsiębiorców oraz zasad wykonywania działalności  gospodarczej;
- pomoc w organizacji mediacji między przedsiębiorcami a administracją;
- współpraca z organizacjami pozarządowymi, społecznymi i zawodowymi,  których celem jest ochrona praw przedsiębiorców z sektora MŚP;
- działalność edukacyjna i informacyjna w zakresie wykonywania  działalności gospodarczej w Polsce, w szczególności w dziedzinie  przedsiębiorczości oraz prawa gospodarczego.

***
Adam Abramowicz (PiS) jest członkiem m.in. sejmowej Komisji Gospodarki i Rozwoju, Parlamentarnego Zespołu Wspierania Przedsiębiorców Poszkodowanych w Outsourcingu Pracowniczym przez organy administracji państwowej RP, a także Przewodniczącym Parlamentarnego Zespołu na rzecz Wspierania Przedsiębiorczości i Patriotyzmu Ekonomicznego.

Źródło:
Business Insider
mgr.farm

DIA nadała swojemu szefowi tytuł honorowego prezesa. NRA jest zaskoczona.

Podczas XXX Okręgowego Zjazdu Aptekarzy Dolnośląskiej Izby Aptekarskiej  we Wrocławiu, delegaci przyjęli uchwałę w sprawie ustanowienia tytułu  „Honorowego Prezesa Okręgowej Rady Aptekarskiej Dolnośląskiej Izby Aptekarskiej we Wrocławiu" i przyznali go swojemu szefowi - mgr farm. Pawłowi Łukasińskiemu.
Sto dni „apteki dla aptekarza”

Po stu dniach od wejścia w życie nowelizacji Prawa farmaceutycznego, potocznie nazywanej„apteką dla aptekarza”, pojawiło się wiele skrajnie różnych opinii o zmianach, które wprowadziła. Farmaceuci mówią o możliwości otwarcia 300-400 nowych aptek, stabilności cen leków i uspokojeniu rynku.Przeciwnicy zmian – o najbardziej przeregulowanym i restrykcyjnym modelu rynku aptecznego, o zabetonowaniu rynku aptek, spadku liczby aptek i wzroście cen leków.
Tomków: Zakład kominiarski dla kominiarza nikomu od lat nie przeszkadza

Marek Tomków dla Rzeczpospolitej podsumowuje funkcjonowanie "Apteki dla Aptekarza" i obala mity związane z obawami jakie wskazywano przed wejściem zmian prawnych w życie.
Właścicielka apteki Galenica wydała zaskakujące oświadczenie

Od kilku dni w mediach wybrzmiewa historia Pani Elżbiety Taterczyńskiej, właścicielki Apteki Galenica, która musiała zamknąć swój biznes ze względu na koniec umowy najmu lokalu. Wszystko tuż po wejściu w życie tzw. małej nowelizacji prawa farmaceutycznego, której obostrzenia geograficzno-demograficzne ograniczają możliwości otwarcia nowej apteki. Przeciwnicy "Apteki dla Aptekarza" wykorzystali tę sytuację do kampanii skierowanej w zmiany w ustawie.

Medyczna marihuana? Wcale nie jest łatwiej

Ustawa Liroya nie zmieniła kwestii dostępności pacjentów do leczniczej marihuany, choć na początku taką nadzieję dawała.