Medyczna marihuana? Wcale nie jest łatwiej

Ustawa Liroya nie zmieniła kwestii dostępności pacjentów do leczniczej marihuany, choć na początku taką nadzieję dawała.

Założenia zmian były szczytne - chorzy  z receptą na lek z medyczna marihuaną nie muszą sprowadzać go z zagranicy poprzez import docelowy. Nowelizacja pozwala na wytworzenie farmaceutyków w Polsce, przez farmaceutę, co miało spowodować, że ceny spadną, a dostępność wzrośnie. Eksperci oszacowali, że gram marihuany mógłby kosztować ok. 50 złotych, a miesięczna kuracja od 1,5 do 2 tys.

Pacjenci wskazują, że ich wnioski o sprowadzenie leków z medyczną marihuaną spotykają się z odmową i za leczenie muszą płacić sami.
Ministerstwo informuje z kolei, że w ciągu ostatnich 2 lat wydano 194 zgody na sprowadzenie z zagranicy leków zawierających kannabinoidy i 22 odmowy ich refundacji.

Ogromna przeszkodą jest dziś brak norm według których lek można byłoby przygotować (brak informacji w Farmakopei).
- To sprawia, że lekarz nie ma jak przepisać leku, farmaceuta go przygotować, a ewentualny dystrybutor sprowadzić surowca do produkcji marihuany.
Mariusz Politowicz, farmaceuta i członek Naczelnej Rady Aptekarskiej.

Nawet jeśli URPL przygotuje wytyczne, znajdzie się firma chcąca sprowadzać susz to pacjenci będą mogli zamówić lek dopiero za kilka miesięcy...

Źródło: Rzeczpospolita

Medyczna marihuana w pytaniach i odpowiedziach

Obecnie w Polsce zarejestrowany jest tylko jeden lek na bazie konopi, a dostęp do niego mają nieliczni, bo miesięczna terapia tym lekiem to koszt kilku tysięcy złotych. Oczywiście - można skorzystać z importu docelowego, ale to procedura długa i żmudna. Od 1 listopada jednak, receptę na leki z konopi będzie mógł przepisać każdy lekarz.
Marihuana w aptekach

Już pod koniec października – zgodnie z prawem – farmaceuci będą mogli wytwarzać leki recepturowe na bazie konopi indyjskich. Wynika to z nowelizacji ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii oraz ustawy o refundacji leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych z 7 lipca 2017 r., podpisanej przez prezydenta i opublikowanej już w Dzienniku Ustaw.
Poseł Piotr Liroy-Marzec pyta ministra o dostępność medycznej marihuany

W związku z podpisaniem przez Prezydenta RP nowelizacji przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii, której skutkiem jest dopuszczenie terapii medyczną marihuaną, poseł Liroy-Marzec pyta Ministra Zdrowia o środki zapewniające dostępność produktu.
Takie prawo to bubel - mamy przepisy, nie mamy surowca.

"Wbrew temu co głosi minister zdrowia, uprawa konopi to nie jest budowanie syntezy jądrowej i nie muszą nad tym pracować specjaliści z NASA. To zwyczajna, wyspecjalizowana uprawa roślin. Tylko urojona narkofobia stoi na przeszkodzie." - wskazuje Andrzej Dołecki - były poseł na Sejm, prezes Stowarzyszenia Wolne Konopie.