ZPP: Nie akceptujemy negowania naszego rozwiązania bez przedstawienia alternatywy

Związek Powiatów Polskich (ZPP) jednoznacznie sprzeciwia się postawie Ministerstwa Zdrowia w sprawie dyżurów aptek.

Jeśli krytyka, to tylko konstruktywna

Związek Powiatów Polskich przedstawił w lutym swoją propozycję rozwiązania problemu dyżurów aptek (kliknij). Ministerstwo zdrowia na pomysł ten odpowiedziało listą wątpliwości. Nie przedstawiło jednak rozwiązania alternatywnego. ZPP sprzeciwia się takiemu podejściu.
"Zwracamy uwagę, że jeżeli budżet państwa nie chce wziąć finansowej odpowiedzialności za realizację zadań publicznych art. 94 Prawa farmaceutycznego zawsze można uchylić.

Podkreślamy, że jeżeli Ministerstwu nie odpowiada projekt przedłożony przez ZPP oraz NRA mogą Państwo sami spróbować wypracować zmiany prawne, które będą uwzględniać interesy mieszkańców, podmiotów prowadzących apteki oraz finansów publicznych.

Nie akceptujemy negowania zaproponowanych rozwiązań bez jakiegokolwiek wysiłku z Państwa strony w zakresie przedstawienia alternatywnego sposobu rozwiązania problemu."

Jeżeli Ministerstwo Zdrowia ma inną propozycję, prosimy o jej przedstawienie, a nie negowanie przedłożonego rozwiązania. Pragniemy tylko nadmienić, że stosowanie limitów liczby mieszkańców jednostek samorządu terytorialnego i w konsekwencji odmienne uregulowanie sytuacji prawnej adresatów norm prawnych, jest powszechnie stosowanym rozwiązaniem legislacyjnym (przykład Kodeks wyborczy, ustawa o samorządzie gminnym, o elektromobilności i paliwach alternatywnych, ustawa o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałanie alkoholizmowi)

- ZPP