Zrównanie cen leków

Koncerny farmaceutyczne będą miały kłopoty, pacjenci odczują podwyżki

W europarlamentarnej komisji zdrowia trwa dyskusja na temat wyrównania cen leków w całej Unii Europejskiej. Jeśli taka decyzja rzeczywiście zapadnie to będzie ona bolesna zarówno dla polskich pacjentów jak i koncernów farmaceutycznych (dyskusja w ramach całej izby odbędzie się najprawdopodobniej w październiku).

Jaki jest cel zmian?

- Dostęp do leków w UE powinien być solidarny i równy, tak żeby nie było blokad w możliwościach zakupu farmaceutyków oraz ograniczeń w systemie refundacyjnym
- powiedział PAP europoseł Bolesław Piecha (PiS).

- Ceny leków są zwykle bardzo wysokie, przyznają to nawet mieszkańcy bogatych krajów UE. Tymczasem ochrona zdrowia jest podstawowym prawem każdego obywatela i państwo ma obowiązek mu tę ochronę zapewnić. Dlatego chcemy zagwarantować obywatelom UE dostęp do leków w godziwych i przystępnych cenach.
- mówiła na konferencji prasowej w czwartek (14 lipca) w PE hiszpańska europosłanka z grupy socjalistów Soledad Cabezon Ruiz, sprawozdawczyni projektu.

Rzeczywiście - ceny mogłyby dzięki tej zmianie być bardziej przystępne, jednak odczują to kraje w których leki są drogie. W Polsce ceny leków są niższe niż w pozostałych krajach UE co oznacza, że wyrównanie cen oznacza podwyżki w polskich aptekach.

Ile będzie to kosztować polskiego pacjenta?

W optymistycznym dla nas wariancie może to być wzrost o jedną trzecią, ale niewykluczone, że ceny leków wzrosłyby dwukrotnie
– dodaje.

Jak reaguje na ten pomysł biznes?

- Pomysł wydaje się bardzo radykalny i może uderzać w wolny rynek poprzez uniemożliwienie prowadzenia konkurencji cenowej na rynku europejskim
- twierdzi adwokat Juliusz Krzyżanowski.

- W koncernach farmaceutycznych będą zwolnienia i radykalne zmiany modeli biznesowych. Dla wielu firm będzie to katastrofa
- Maciej Bieńkiewicz (ekspert z zakresu dystrybucji farmaceutycznej).

- Poszczególne kraje za bardzo się między sobą różnią, żebyśmy mogli pomyślnie wprowadzić  ujednolicenie rynku na taką skalę. Pewne w takiej sytuacji jest, że część państw by na nim straciło
- uważa dr Biadun.

Więcej na ten temat:
  • Koszmar klientów aptek: Unia podniesie ceny leków w Polsce. Mają być identyczne w całej Europie - tutaj.
  • Ceny leków wzrosną o kilkaset procent? UE szykuje nowe regulacje - tutaj.
  • Jedna cena leku w Europie? Będzie drożej - tutaj

NRA odpowiada na zarzut Pharma.NET

"Pozwoli Pan, iż ocenę tego, czy o pacjenta lepiej troszczy się polski farmaceuta, czy prezes spółki zarejestrowanej na Cyprze ocenią sami zainteresowani…"