NRA odpowiada na zarzut Pharma.NET

"Pozwoli Pan, iż ocenę tego, czy o pacjenta lepiej troszczy się polski farmaceuta, czy prezes spółki zarejestrowanej na Cyprze ocenią sami zainteresowani…"

Z dużym niepokojem przyjęliśmy stanowisko Pana Marcina Piskorskiego, prezesa Pharma.NET, który w artykule: „Wojna o apteki przenosi się teraz do sądów” (Rzeczpospolita, 29.07.2016) zarzuca Naczelnej Radzie Aptekarskiej, iż postępowania dotyczące egzekucji przepisów antykoncentracyjnych są efektem nacisku „korporacji aptekarskiej
- wskazuje na swojej stronie internetowej Naczelna Rada Aptekarska.

Te słowa to reakcja na komentarz odnoszący się do działań nadzoru aptekarskiego wobec naruszeń zakazu koncentracji:

To efekt nacisku korporacji aptekarskiej. Ograniczenie konkurencji na rynku jest w jej interesie. Nie bierze się pod uwagę interesów pacjentów, którzy w obecnych realiach rynkowych dzięki sieciom zyskują dostęp do tańszych leków
– stwierdził Marcin Piskorski, prezes Związku Pracodawców Aptecznych PharmaNET.

Naczelna Rada Aptekarska w swojej odpowiedzi przypomina najważniejsze założenia regulujące w tej kwestii rynek apteczny:

Zgodnie ustawą prawo farmaceutyczne, na terytorium RP przedsiębiorca lub grupa kapitałowa może posiadać 1% aptek na terenie danego województwa. Tymczasem:

• ok.600 aptek w ponad 120 spółkach powiązanych kapitałowo, posiada największą sieć aptek w Polsce (członek Pharma.NET)
  • 3,5 %- tyle wynosi udział kolejnej sieci w krajowym rynku aptek - fundusz inwestycyjny zakłada dalszy wzrost udziałów w polskim rynku aptecznym (członek Pharma.NET)
  • 1,5 tys. aptek sieciowych, czyli co czwarta z nich narusza obowiązujące przepisy antykoncentracyjne. (w dużej części członkowie Pharma.NET)

Naczelna Rada odwołała się także do często podnoszonego argumentu tańszych leków w sieciach:

Przedstawiciel pracodawców sieci aptecznych doskonale wie, że Polsce od 4 lat funkcjonuje ustawa refundacyjna, która gwarantuje takie same ceny ponad 4 tys. leków dostępnych w aptekach na terenie całego kraju, z czego 1,5 tys. leków kosztuje pacjenta mniej niż 5 zł. Jeżeli prześledzimy listę 100 najlepiej sprzedawanych leków na receptę, dojdziemy do ciekawej konkluzji - prawie 90 proc. tej listy stanowią leki refundowane. W równych cenach będą także bezpłatne leki dla seniorów, a wkrótce również wyroby medyczne.

Więcej informacji w temacie:
Całe stanowiska NRA - tutaj.
Artykuł z wypowiedzią Pana Marcina Sikorskiego (Pharma.NET) - tutaj.

MZ dementuje - nie będzie podwyżki cen leków dla polskich pacjentów

"Ustalanie cen leków należy do kompetencji państw członkowskich, a nie do kompetencji unijnych"