Rynek OTC zarabia krocie!

Prognoza zysku tego segmentu w Polsce w 2016 roku to 3,8 miliarda złotych.

Wzrost w biznesie jakim jest sprzedaż sumplementów diety i produktów OTC zdaje się nie mieć końca. Kolejne prognozy sugerują, że rynek ten radzi sobie świetnie i przewidują wzrosty dochodów w tym obszarze:

– Po dobrym 2015 r., kiedy sprzedaż suplementów zwiększyła się o 6 proc., do 3,5 mld zł, ten rok ma być jeszcze lepszy – przewiduje firma doradcza PMR, która niedawno skorygowała w górę swoje wcześniejsze prognozy. Według tej najnowszej, z lipca, wartość polskiego rynku suplementów wzrośnie w tym roku o 9,6 proc., do ponad 3,8 mld zł (zamiast 3,7 mld zł)

- wskazuje Monika Stefańczyk, kierująca działem analiz rynku farmaceutycznego w PMR.

Polacy kupują niemal hurtowo specyfiki na dolegliwości, które jeszcze przed chwilą nie istniały - niespokojne nogi czy kaszel palacza oraz coraz to bardziej wymyślne produkty na problemy, które mają odwiecznie - takie jak nadwaga, zgaga, bóle stawów...
Nie jest to tajemnicą, że sprzedaż nakręca reklama, a ta w sektorze farmaceutycznym ma się znakomicie (źródło - Wirtualnemedia.pl):

Wydatki reklamowe producentów leków bez recepty (OTC) w mediach pozainternetowych wyniosły w pierwszej połowie br. 2,35 mld zł i były wyższe od tych w analogicznym okresie ub.r. o 14,8 proc. - wynika z raportu Kantar Media przygotowanego dla Wirtualnemedia.pl.

Aflofarm jako jeden z największych reklamodawców w Polsce idzie za ciosem i szykuje się na podbój Niemiec:

– Niemcy są największym rynkiem suplementów diety w Europie, dlatego dla nas jest to pierwszy etap ekspansji w innych państwach Unii
– zapowiada Jacek Furman, prezes firmy.

Czy taki stan rzeczy to rzeczywiście zwiększona dbałość Polaków o zdrowie i samopoczucie czy naiwność i podążanie za modą?

Cały artykuł na ten temat przeczytasz w Rzeczpospolitej - kliknij tutaj.
Szczegółowe wyniki dot. wydatków na reklamę produktów OTC znajdziesz tutaj.

Tajemnicze umorzenie sprawy dr. Bąbelka?

Perspektywa 2030: Jesteśmy dumni, że zawód farmaceuty należy do zaszczytnego grona zawodów zaufania publicznego, lecz każde bezprawne działanie jego członków, a zwłaszcza członków władz, negatywnie rzutuje na odbiór farmaceutów w społeczeństwie.