PZM21 zrewolucjonizuje walkę z przewlekłym bólem?

Amerykańscy naukowcy na tropie leku, który działa jak opium

Występujące w mleczku makowym opium - ze względu na jego niezwykłe właściwości uśmierzające ból i wywołujące euforię - jest stosowane w medycynie (i rekreacyjnie) od ponad 4 tys. lat. Morfina, czyli naturalny ekstrakt z maku lekarskiego, została w XIX w. pierwszą naturalną substancją, którą oczyszczono i zaczęto produkować do użytku medycznego.

Niestety opiaty mają niebezpieczne skutki uboczne. Mogą spowodować spowolnienie oddechu, a nawet kompletnie go zatrzymać. To zresztą główna przyczyna zgonów chorych cierpiących z powodu bólu, którzy przedawkują, a także osób uzależnionych od narkotyków takich jak heroina.

Po licznych próbach uczeni wytypowali kilka związków, ale najbardziej obiecująca wydała się im cząsteczka nazwana PZM21. Zespół postanowił wypróbować ją w testach na myszach.

Okazało się, że związek ma działanie przeciwbólowe porównywalne z morfiną, ale trwa ono dłużej i ma niewielki wpływ na układ oddechowy gryzoni. Jednocześnie lek ten wydaje się nie uzależniać, ponieważ nie pobudza układu dopaminowego w mózgu i nie wywołuje u badanych myszy odruchu odstawienia. Gryzonie nie są na narkotykowym głodzie.

- Potrzebne są dalsze prace, żeby sprawdzić, czy nowy lek naprawdę nie uzależnia, i potwierdzić, że jest równie bezpieczny i skuteczny u ludzi. Jeśli wyniki badań się potwierdzą, będzie to kolejna rewolucja w leczeniu bólu. Świat czeka na nią od dawna.

Pełną treść artykułu znajdziesz tutaj.

Z listy 75+ może skorzystać nawet 3 miliony seniorów

Wywiad z MARKIEM TOMBARKIEWICZEM, podsekretarzem stanu w Ministerstwie Zdrowia