Ministerstwo Zdrowia uspokaja rodziców

Szczepionka przeciwko pneumokokom jest bezpieczna i skuteczna

Ministerstwo Zdrowia na swojej stronie internetowej zapewnia wszystkich rodziców, że:
- szczepionka przeciwko pneumokokom, którą będą szczepione dzieci w ramach obowiązkowych szczepień ochronnych, jest jak najbardziej skuteczna i bezpieczna. Rodzice dzieci, które są i będą nią szczepione, mogą być spokojni o zdrowie swoich pociech.

- Szczepionki, które stosuje się w ramach obowiązkowych szczepień ochronnych, kupuje minister zdrowia. Jeśli na rynku są dostępne różne szczepionki dostarczane przez różnych producentów, minister – organizując przetarg – musi przestrzegać zasad uczciwej konkurencji. W tym celu określa się kryteria, na podstawie których oceniane są wszystkie dostępne preparaty. Kryteria dotyczą zarówno jakości dostarczanej szczepionki jak i ceny. Na podstawie kryteriów jakościowych więcej punktów otrzymują szczepionki, które uodparniają na najczęściej występujące odmiany choroby pneumokokowej.

Cała treść oświadczenia MZ - kliknij tutaj.

Reklama leków na receptę?

Stany Zjednoczone to jeden z dwóch krajów na świecie w którym można reklamować wśród klientów leki na receptę