Kolejny poziom odpłatności za lek refundowany

Firmy farmaceutyczne będą miały możliwość zmniejszania dopłaty pacjenta do niektórych leków refundowanych

Obecnie leki refundowane mogą być wydawane na ryczałt (po 3,20 zł) lub za odpłatnością 30 proc. albo 50 proc. (niektóre również bezpłatnie). Resort chce, by nowy poziom odpłatności był stosowany przy drogich lekach, koszt miesięcznej terapii którymi przekracza np. 600 zł. Obecnie najdroższe leki obejmowane są opłatą ryczałtową.

- Jeśli drogi lek trafia na wykaz leków refundowanych to natychmiast pojawia się pokusa wywozu tego leku za wschodnią granicę i sprzedaży na bazarze. Wtedy za pieniądze polskiego podatnika i NFZ zaczynamy leczyć ludzi za granicą i kwitnie nielegalny biznes - powiedział wiceminister Łanda.

Firmy farmaceutyczne mogą zmniejszyć kwotę dopłat
Resort chce także, by w ramach negocjacji z Komisją Ekonomiczną firmy farmaceutyczne miały możliwość zmniejszania kwoty dopłaty pacjenta do leków z odpłatnością 15 proc.

Jeśli więc lek kosztuje 1 tys. zł, wówczas po objęciu go refundacją z nowym poziomem odpłatności pacjent - upraszczając - dopłacałby 150 zł. Resort chce, by w ramach negocjacji refundacyjnych firma farmaceutyczna mogła jeszcze zmniejszyć tę dopłatę i częściowo wziąć ją na siebie.

- Mamy specjalistów, zaplecze, wiemy jak to robić, ale przez lata polski przemysł farmaceutyczny nie był wspierany. Wręcz mam wrażenie, że był on duszony - uważa wiceminister.

Leki sieroce - większa szansa dla chorych
Łanda ocenił, że jednym z najważniejszych założeń nowelizacji, będzie "egalitarne" podejście do finansowania leków sierocych.

- To poprawi szanse leków sierocych na uzyskanie refundacji, z czego powinny się ucieszyć osoby cierpiące na choroby ultrarzadkie, które dotąd były pokrzywdzone w sposób podwójny, raz, że miały pecha zachorować na chorobę rzadką, a drugi, że skuteczne leki w tej chorobie praktycznie nie miały szans na refundację w Polsce - powiedział.

Pełną treść artykułu znajdziesz tutaj.

Lista leków refundowanych bardziej innowacyjna

Wrześniowa  lista  leków  refundowanych dowodzi,  że Ministerstwo  Zdrowia dostrzega   zakres zdrowotnych oraz gospodarczych korzyści płynących z wykorzystania nowoczesnych terapii lekowych.