Jesienny felieton NRA

Elżbieta Piotrowska-Rutkowska: Najważniejsze choć niewidoczne są fundamenty

Najnowszy - jesienny felieton Naczelnej Rady Aptekarskiej to podsumowanie intensywnych, choć często niewidocznych działań oraz zapowiedź tego, co będzie działo się w środowisku aptekarskim w najbliższym czasie.

- Próbujemy przebudować naszą farmaceutyczną rzeczywistość i podobnie jak z każdą budową, najważniejsze choć niewidoczne są fundamenty. Naszym fundamentem jest szereg złożonych i przygotowanych do procedowania aktów prawnych, dotyczących praktycznie każdego z podstawowych postulatów naszego środowiska: struktury własnościowej aptek, ustawy o zawodzie, obrotu pozaaptecznego i wielu innych. Po wakacjach tych szkolnych i tych parlamentarnych czeka nas sporo pracy nad dużymi nowelizacjami kluczowych ustaw prawa farmaceutycznego i ustawy refundacyjnej. Mamy nadzieję, że zapowiadane przez rząd zmiany będą miały realny wymiar w postaci ustaw lub rozporządzeń - Prezes Naczelnej Rady Aptekarskiej.

- Po wielu latach na swój finał czekają w Wojewódzkim Sądzie Administracyjnym sprawy dotyczące tak zwanego „jednego procenta”, czyli łamania zapisów antykoncentracyjnych przez sieci aptek. Dla nas postępowania te mają wymiar szczególny. Nie tylko, dlatego, że rozwiążą się wątpliwości wokół omijanych od lat zapisów prawa. Po raz pierwszy od czasu istnienia Izby występujemy w tych postępowaniach na prawach strony, jako sojusznik Głównego Inspektora Farmaceutycznego. Stroną przeciwną w tym sporze są sieci aptek i reprezentujące je stowarzyszenie. Zamiast walczyć z Inspekcją zaczęliśmy współpracować, co mamy nadzieję przyniesie wymierne efekty - dodaje.

Czytaj więcej tutaj.

Sprzęt do rehabilitacji w aptece?

Proste rozwiązanie, które jest ogromną pomocą dla pacjentów. Ortopedio.pl wspiera w dobraniu i zakupie odpowiedniego sprzętu ortopedycznego.