Rozwiązanie Zespołu Roboczego ds. Opieki Farmaceutycznej - Komentarz Ministerstwa Zdrowia

Decyzja ministra wzbudziła gniew wielu farmaceutów. Czy opieka farmaceutyczna schodzi na dalszy plan w działaniach ministerstwa?

Minister Zdrowia wydał zarządzenie, z dnia 31 sierpnia 2016 r. uchylające zarządzenie w sprawie powołania Zespołu roboczego do spraw opieki farmaceutycznej. Wiadomość rozeszła się po branży i rozpoczęły się dyskusje. Brak natychmiastowego komentarza ze strony ministerstwa rozpoczął falę spekulacji i domysłów.

Redakcja magazynu "Moje Zdrowie" pozyskała wyjaśnienia ze strony Rzeczniczki Ministerstwa Zdrowia - Pani Mileny Kruszewskiej:

- Zadaniem Zespołu roboczego do spraw opieki farmaceutycznej było wypracowanie projektu opieki farmaceutycznej świadczonej przez farmaceutów w ramach uprawnień zawodowych, która podlegałaby finansowaniu ze środków publicznych. Dotychczas odbyło się siedem posiedzeń Zespołu, podczas których zostały wypracowane założenia dotyczące wprowadzenia opieki farmaceutycznej. Obecnie przedstawiciele resortu analizują rozwiązania wypracowane i zaproponowane przez Zespół.

Planuje się, aby rozwiązania w tym zakresie zostały wprowadzone do nowelizacji Prawa Farmaceutycznego, nad którym obecnie trwają prace w resorcie.
Mając zatem na uwadze, że Zespół zakończył swoją działalność, niezasadnym było dalsze utrzymywanie w mocy zarządzenia.

Zarządzenie Ministra Zdrowia znajdziesz tutaj.