Twój klient bierze ATRAM? Sprawdź czy na pewno to ten lek!

GIF wycofuje kolejne serie leku ATRAM. W ich opakowaniach może znajdować się inny lek. Incydent jest prawdopodobnie wynikiem sabotażu zwolnionego pracownika producenta.

Wczoraj w programie "Fakty po Faktach" w TVN24 minister zdrowia Konstanty Radziwiłł wezwał pacjentów przyjmujących ATRAM do natychmiastowego sprawdzenia przyjmowanego leku i udania się do lekarza po weryfikację, czy rzeczywiście zażywają odpowiednie medykamenty.

Prośba ta jest wynikiem wycofania przez GIF pojedynczych serii leku ATRAM firmy Zentiva, w których opakowaniach znajdują się inne, podmienione leki (neurol).

- Każdy pacjent, który bierze ten lek powinien zgłosić się do swojego lekarza i od niego uzyska odpowiednią informację. Każde nieprawidłowe branie leku, niebranie tego co trzeba, albo branie innego, który może być podmieniony może być niebezpieczne. Bez paniki,ale jak najszybciej należy udać się do swojego lekarza - wskazał minister Radziwiłł.

To jest coś co się nie powinno zdarzyć. Dostaliśmy informację z Czech, że producent coś pokręcił. Na pewno trzeba być ostrożnym. Ani jedna substancja ani druga, które być może zostały zamienione, nie są substancjami, które działają natychmiast jak jakaś straszna trucizna. Ale przerwa w braniu leku, który został zalecony lub branie innego leku, który nie pasuje dodanego pacjenta potencjalnie zagraża każdemu - dodał minister.

Jak wskazał P.O. Głównego Inspektora Farmaceutycznego - Zbigniew Niewójt, istnieje podejrzenie, iż całe zamieszanie jest wynikiem sabotażu pracownika, który został zwolniony z firmy.

Pacjenci mogą zgłaszać się także do aptek. Należy wówczas sprawdzić jaki lek rzeczywiście jest w pudełku leku ATRAM. Jak wskazuje GIF:
- Nastąpiło pomieszanie leków w ten sposób, że w opakowaniu leku ATRAM znalazły się blistry produktu leczniczego NEUROL. Po prostu jest to włożenie blistrów w inne opakowania.

Istnieje również podejrzenie zamiany blistrów w opakowaniach produktów leczniczych Simvacard, Zoxon 2, Endiex, Chlorprotixen.

Serwis politykazdrowotna.com wskazuje, że MZ wiedziało o zamianie już od 3 tygodni!

Wypowiedzi Ministra posłuchasz tutaj.
Decyzja GIF o wycofaniu leku - tutaj.
Informacja Dolnośląskiej Izby Aptekarskiej - tutaj

Krzysztof Łanda jako "Pan X", czyli kolejny tekst "Faktu"

To staje się pewną rutyną - tekst "Faktu" i błyskawiczna odpowiedź Ministerstwa Zdrowia. Krzysztof Łanda wciąż na tapecie dziennika.