Sieci aptek niemal nie płacą podatków. Optymalizacja podatkowa czy rzeczywiste straty?

Gazeta Prawna wzięła pod lupę podatki płacone przez największe sieci apteczne.

"Trzech spośród czterech największych przedsiębiorców w tej branży przynosi straty. W efekcie nie płacą oni w ogóle CIT. Trudno uwierzyć, że faktycznie wiedzie im się aż tak źle."

Optymalizacja podatkowa czy rzeczywiste straty. Sztuczne generowanie kosztów czy inwestycje? Co jest powodem złych wyników finansowych największych sieci aptek w Polsce? Dziennikarze Gazety prawnej wzięli pod lupę ich wyniki finansowe.

- Przejrzeliśmy dane finansowe tych trzech spółek za ostatnie cztery lata: DOZ (apteki Dbam o Zdrowie), Euro-Apteka i BRL Center (który ma w swoim portfolio apteki pod szyldem Dr.Max). To, co je łączy, to fakt, że ich działalność przynosi od dawna straty, a także że ich właścicielami są zagraniczne podmioty (100 proc. udziałów w DOZ ma spółka prawa holenderskiego, 100 proc. w Euro-Aptece – spółka litewska, oraz 97,44 proc. w BRL Center – holding cypryjski). Wszystkie należą do Związku Pracodawców Aptecznych PharmaNET, tego, który od dawna przekonuje, że polski rynek jest doskonałym miejscem do rozwoju dla aptek i państwo nie powinno ograniczać swobody działalności gospodarczej dużym podmiotom - czytamy w dzisiejszej Gazecie Prawnej.

- W grę wchodzi zatem najprawdopodobniej optymalizacja podatkowa. – Nie możemy mówić o patologii, gdy firmy wykorzystują obowiązujące w Polsce prawo – podkreśla radca prawny dr Dobrawa Biadun z Konfederacji Lewiatan (jej członkiem jest PharmaNET). Ekspertka zaznacza, że o podobnym zjawisku można mówić przecież w przypadku niemal każdego segmentu rynku.

Cały artykuł przeczytasz tutaj.

Jak dokonać zwrotu leku ATRAM?

Jak zachować się jeśli przyjdzie do Ciebie pacjent chcący zwrócić lek?