Mamy wielki problem z nadkonsumpcją leków w Polsce

Prezes NIA: Farmaceuta bezsprzecznie powinien współpracować z lekarzem i pacjentem dla jego bezpieczeństwa.

Tegoroczne Forum Ochrony Zdrowia to tradycyjnie moment podsumowań, planowania kolejnych działań i dyskusji na temat wyzwań jakie stoję przed całym rynkiem zdrowia, w tym także przed branżą farmaceutyczną

Redakcja serwisu Medexpress.pl zapytała Prezes Naczelnej Izby Aptekarskiej o planowane działania w zakresie walki z nadmierną konsumpcją suplementów diety przez Polaków.

- Naszym zdaniem trzeba uporządkować kwestię reklamy suplementów diety, ograniczyć ich nadkonsumpcję poprzez działania oświatowe. Proponujemy wprowadzenie certyfikacji suplementów diety oraz konieczności zapobieżenia zakupom impulsowym suplementów diety (zakup, który nie jest potrzebny a dokonany tylko dlatego, że znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie naszego wzroku) - wskazała Pani Elżbieta Piotrowska-Rutkowska.

- Przy Ministerstwie Zdrowia pracuje zespół zajmujący się reklamą suplementów diety. Mamy nadzieję, że przedstawi rozwiązania, które będą satysfakcjonujące dla pacjentów oraz farmaceutów, i które przede wszystkim będą służyły zdrowiu.

Źródło: Medexpress.pl

Suplementy diety a leki - czy Polacy je rozróżniają?

Jaka jest rola Głównego Inspektora Sanitarnego w procesie zatrzymywania nadmiernego spożycia OTC i suplementów?