Nieopublikowane wypowiedzi z Forum Ochrony Zdrowia w Krynicy

Stowarzyszenie Leki Tylko z Apteki opublikowało pominięte przez Rzeczpospolitą fragmenty debaty na temat rynku aptecznego

Dzisiaj na swojej stronie internetowej, Stowarzyszenie Leki Tylko z Apteki opublikowało "pominięte w relacji dziennikarskiej Piotra Mazurkiewicza (dziennik Rzeczpospolita), wypowiedzi z debaty „Polskie apteki na zakręcie: od 1 do 51 procent", która odbyła się podczas Forum Ochrony Zdrowia w Krynicy".

Debata dotyczyła zarówno koncentracji rynku, jak i obrotu pozaaptecznego oraz opieki farmaceutycznej.

Krzysztof Łanda

Podekretarz Stanu
w Ministerstwie Zdrowia

Jeżeli są stosowane duże opakowania to nikt mi   nie powie, że jest to doraźne stosowanie leku. To może wpędzić pacjenta w naprawdę poważne tarapaty. Farmaceuta widząc co ten pacjent kupuje, w jakiej wielkości opakowaniach, na pewno zareaguje. A zresztą będzie miał obowiązek świadczenia opieki farmaceutycznej, co moim zdaniem zapobiegnie bardzo wielu nieszczęściom.

Marek Tomków

Wiceprezes
Naczelnej Rady Aptekarskiej

Usłyszeliśmy, że jest 16 sieci skupiających powyżej 50 aptek, ale nie dodano, że 2 lata temu było ich 9, a na koniec roku przewiduje się 20.

- Brakowało mi informacji, że dwie spośród największych sieci w Polsce powiązane są  z hurtem, chociaż od 12-tu lat mamy zakaz połączeń wertykalnych. Te dwie sieci razem kontrolują prawie 40% rynku hurtowego.

- Raport Austriacki (Austriackiego Instytutu Zdrowia) wprost pokazał, że deregulacja rynku absolutnie nie przyniosła efektu w postaci obniżki cen dla pacjentów.

- Mówi się, że aptekarze straszą syndromem norweskim. Ale on jest. Trzy hurtownie mają 80% rynku z czego dwie mają własne sieci aptek.

Relacja z debaty (Marek Tomków oraz Elżbieta Piotrowska-Rutkowska:

Treść wszystkich opublikowanych przez Stowarzyszenie wypowiedzi znajdziesz tutaj.

Początek nowej formy dyskusji nad przyszłością zawodu farmaceuty w Polsce

Zbliża się Kongres FARMACJA 21. FARMACEUCI W OCHRONIE ZDROWIA