Podatki należy płacić, a nie ich unikać

Poseł PiS Adam Abramowicz komentuje doniesienia o unikaniu przez sieci aptek płacenia podatków

Specjalnie dla Magazynu Aptekarskiego poseł Abramowicz komentuje doniesienia o unikaniu przez sieci aptek płacenia podatków poprzez celowe wykazywanie strat (o czym pisał Dziennik Gazeta Prawna).

Podatki należy płacić. Jeżeli ktoś nie robi tego od lat, wykazując straty,  istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie działa charytatywnie. Każdy kto prowadzi działalność gospodarczą chce przecież zwrotu z inwestycji. Jeżeli firma przez kilka lat przynosi straty to jest zamykana lub sprzedawana.

Tzw. optymalizacja podatkowa to niestety bardzo częsta praktyka dużych korporacji. Wynajmują one kancelarie prawne, które szukają luk i różnych możliwości obejścia. Dla państwa polskiego taka sytuacja jest bardzo niekorzystna. Firma działająca na naszym terenie korzysta przecież z infrastruktury, pracowników wykształconych w Polsce, ochrony polskiej policji itd., a jednocześnie nie dokłada się do budżetu państwa.

Tego typu praktyki nie omijają również rynku aptecznego. Pojedynczy aptekarz, prowadzący swój biznes i tak ma na nim dużo trudniej w porównaniu z sieciami aptecznymi, a one jeszcze konkurują z nim w sposób nieuczciwy w kwestii podatku. To bardzo niesprawiedliwe. Wszystkie dane wskazują na to, że mali i średni płacą, duzi optymalizują podatki i tego nie robią.

Jak temu przeciwdziałać? Jestem zwolennikiem zryczałtowanego podatku dochodowego. Byłby on zróżnicowany w stosunku do różnych branż, bo wiadomo istnieją różne rentowności. Nie potrzebna byłaby rozbudowana księgowość oraz podatkowe kontrole kosztów, bo wszystko byłoby proste do sprawdzenia – jeżeli było tyle obrotu, trzeba tyle zapłacić. To moim zdaniem byłoby korzystne zarówno dla uczciwych przedsiębiorców, jak i dla budżetu państwa.

PharmaNET zabrała głos w sprawie "afery finansowo- podatkowej"

Pojawiły się kolejne komentarze w sprawie unikania płacenia podatków przez sieci aptek