PharmaNET zabrała głos w sprawie "afery finansowo- podatkowej"

Pojawiły się kolejne komentarze w sprawie unikania płacenia podatków przez sieci aptek

Po artykule Patryka Słowika, który ukazał się w Dzienniku Gazecie Prawnej ("Podatku od sieci aptecznych jak na lekarstwo. Czemu apteki nie płacą?") w środowisku aptekarskim rozszalała się dyskusja. Kolejne osoby chcą zweryfikować jaka jest prawda - czy doniesienia na temat działań aptek sieciowych to nieścisłe informacje czy celowe niewykazywanie przychodów.

Rynek Aptek powołując się na materiały Magazynu Aptekarskiego pozyskał stanowisko przedstawiciela PharmaNET - Marcina Piskorskiego. Wyjątkowo interesująco brzmi wypowiedź wyjaśniająca fakt, iż jedna ze spółek ma siedzibę w Holandii:

- Rzeczywiście, w Amsterdamie zarejestrowana jest spółka CEPD, ale w 100 proc. należy ona do Pelion S.A., polskiej firmy notowanej na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych od 1998 roku. Ma siedzibę w Holandii ze względu międzynarodowe plany rozwojowe i wykonywanie funkcji zarządczych w stosunku do aptek na Litwie i w Polsce. DOZ Apteki to polskie apteki, które poprzez spółkę zależną należą do Pelion SA. Z kolei w skład grupy Dr.Max wchodzi Cefarm Rzeszów, którego mniejszościowym udziałowcem jest Skarb Państwa - wskazał Marcin Piskorski z PharmaNET.

Przypomnijmy dotychczasowy przebieg dyskusji w tym temacie:

- Analiza raportów finansowych spółek dostarcza informacji o skali strat wykazywanych przez spółki, a to dopiero może wprawić w szok! Jedna z nich w ciągu roku rozrachunkowego wykazała prawie pół miliarda (!!!) złotych straty. Oznacza to, że statystyczna apteka tej sieci przyniosła roczne straty na poziomie blisko 800 tys. złotych! Czyli spokojnie licząc dwu-trzykrotną własną wartość. Sprawdziłem - w owym roku sieć tej spółki nie urosła, spółka nie poczyniła żadnej kluczowej inwestycji… Nie jestem rewidentem, ale chyba nie muszę, żeby stwierdzić, że to ewidentny przekręt.
Pełna treść wypowiedzi - kliknij tutaj.

• Do dyskusji włączyli się także politycy. Wczoraj [13.09.2016r.] usłyszeliśmy w tej sprawie komentarz posła PiS - Adama Abramowicza:
- Podatki należy płacić. Jeżeli ktoś nie robi tego od lat, wykazując straty,  istnieje duże prawdopodobieństwo, że nie działa charytatywnie. Każdy kto prowadzi działalność gospodarczą chce przecież zwrotu z inwestycji. Jeżeli firma przez kilka lat przynosi straty to jest zamykana lub sprzedawana.
Pełna treść wypowiedzi - kliknij tutaj.

Zarządzanie polskimi aptekami z Holandii

Co stoi za takim działaniem? Marcin Wiśniewski z Ruchu Aptekarzy Polskich odpowiada na argumenty PharmaNET