Do Ministra Finansów trafiło oficjalne zapytanie o płacenie CITu przez sieci aptek

To duży, oficjalny krok w stronę weryfikacji tego jak jest naprawdę.

21 września Parlamentarny Zespół ds. regulacji rynku farmaceutycznego wysłał do  Ministra Finansów pismo z  zapytaniem o posiadane informacje na temat sytuacji prawno-podatkowej podmiotów należących do szeroko rozumianego rynku farmaceutycznego.

"W szczególności proszę o wskazanie, ile podatku CIT uiszczają sieci apteczne i koncerny farmaceutyczne. Z ostatnich publikacji wynika chociażby, że trzech spośród czterech największych przedsiębiorców w tej branży przynosi straty, w efekcie czego nie płacą one podatku CIT. Dotyczy to spółki DOZ S.A. (Apteki "Dbam o Zdrowie"), Euro-Apteka Sp. z o.o. i BRL Center Polska Sp z o.o. (m.in. apteki spod szyldu Dr. Max). DOZ S.A. to spółka prawa holdenderskiego, 100% udziału w Euro-aptece Sp. z o.o. posiada spółka litewska, a 97,44% udziałów w BRL Center Polska Sp. z o.o. posiada holding cypryjski. Wszystkie należą do Związku pracodawców Aptecznych PharmaNET. O ile faktycznie dana działalność może przynosić stratę przez rok czy dwa, o tyle dziwić może już sytuacja, kiedy dana działalność przynosi z roku na rok stratę w okresie dłuższej perspektywy czasowej."

Pismo znajdziesz tutaj.

Jak funkcjonował nielegalny koncern farmaceutyczny odkryty pod Bydgoszczą?

Wczoraj na antenie TVN mogliśmy usłyszeć od policjanta jak dokładnie działała ta zorganizowana grupa przestępcza.