Powstał parlamentarny zespół ds. regulacji rynku farmaceutycznego

Jego prezes - Waldemar Buda, informuje ministra zdrowia w oficjalnym piśmie o celu jego powołania

Z pisma datowanego na 21 września dowiadujemy się o powstaniu Parlamentarnego Zespołu ds. regulacji rynku farmaceutycznego, którego celem jest "udział w pracach nad nowym prawem farmaceutycznym, którego potrzeba opracowania i uchwalenia jest bezsprzecznie potrzebna."

Prezes zespołu powołuje się w piśmie na swoja interpelację z kwietnia tego roku (nr 2718 z 21.04.2016r.) w której wskazywał, że "aktualnie obowiązujące przepisy prowadzą m.in. do braku poszanowania dla prawa, monopolizacji rynku, tworzenia "piramid" dostępności leków, zawyżania kwot refundacji na leki refundowane z budżetu NFZ czy naruszania niezależności zawodowej farmaceutów przez właścicieli aptek sieciowych, niebędących farmaceutami."

Oprócz prośby o wskazanie przedstawiciela Ministra Zdrowia do kontaktu z zespołem prosi o przedłożenie szeregu informacji związanych z aktualną strukturą rynku aptecznego, oceny przestrzegania zakazu koncentracji, zakazu reklam aptek i leków, założeń do projektu ustawy, która wzmacniałaby rolę farmaceuty oraz informacje na temat pozaaptecznej sprzedaży leków.

Na końcu w piśmie poproszono o stanowisko ministra w sprawie, która zawisła przed Trybunałem Konstytucyjnym, a która dotyczy skargi Fundacji Dr Max, która wnosi o zweryfikowanie zgodności obowiązujących w zakresie reklamy aptek i punktów aptecznych oraz ich działalności przepisów prawa farmaceutycznego z Konstytucją.

Więcej informacji:
Pełną treść pisma znajdziesz tutaj - kliknij tutaj.
Interpelacja na którą powołuje się prezes Buda - kliknij tutaj.
Odpowiedź na interpelację udzielona przez Krzysztofa Łandę - kliknij tutaj.

Czy Konstanty Radziwiłł pozostanie na swoim stanowisku?

Beata Szydło ma ogłosić w tym tygodniu zmiany personalne w rządzie. Które ministerstwa czeka personalna roszada?