10 zmian do ustawy refundacyjnej, której oczekują pacjenci onkologiczni

Dostępność terapii w przypadku osób chorych na raka jest jednym z kluczowych elementów leczenia. Chorzy apelują do Ministra Zdrowia o zmiany.

To jak szybko chorzy na raka otrzymają pomoc w postaci niezbędnych leków jest często sprawą kluczową dla ratowania ich życia i zdrowia. Niestety nierzadko muszą czekać długie tygodnie, aż konieczna terapia będzie mogła się rozpocząć. Organizacje, które reprezentują interesy pacjentów onkologicznych przygotowały 10 postulatów do ustawy refundacyjnej, które maja poprawić jakość i szybkość leczenia oraz wyeliminować zbędne bariery prawne.

Postulaty organizacji onkologicznych:
  1. Publikacja informacji o toczących się postępowaniach refundacyjnych  oraz decyzjach wydawanych przez Ministra Zdrowia.
  2. Rezygnacja z kryterium efektywności kosztowej dla leków stosowanych w leczeniu chorób rzadkich oraz ultra rzadkich.
  3. Wdrożenie rejestrów medycznych monitorujących efektywność leczenia.
  4. Zwiększenie dostępności leków poza wskazaniami określonymi w Charakterystyce Produktu Leczniczego.
  5. Skrócenie okresu od wydania decyzji refundacyjnej do faktycznego udostępnienia terapii.
  6. Wezwanie podmiotu odpowiedzialnego/wprowadzenie systemu motywującego do złożenia wniosku refundacyjnego.
  7. Wprowadzenie możliwości zmiany z urzędu zapisów programu lekowego.
  8. Dostęp do leków przed rejestracją (Compassionate Use).
  9. Ratunkowy dostęp do leków (Early Access).
  10. Uwzględnienie dostępu do leków onkologicznych w strategicznym dokumencie polityki lekowej państwa.

Więcej przeczytasz tutaj - kliknij.

Lekarz rodzinny będzie kierował nas do KONKRETNEGO specjalisty?

Dyskusja po artykule Rzeczpospolitej na temat zmian w ustawie o POZ