Felieton NRA: Znaczenia zawodu farmaceuty aptekarza nie da się przecenić

Czasem potrzeba czasu - prezes Naczelnej Rady Aptekarskiej o mozolnej walce o racje środowiska aptekarskiego.

"W aksjologicznej perspektywie nie ma alternatyw dla roli i zdań apteki. Apteka nie jest placówką obrotu towarowego. Apteka nie ma właściwości sklepu i nie jest sklepem, ani żadną inną placówką handlową nastawioną na zbyt towarów i obrót. Finałem dnia pracy farmaceuty będącego właścicielem apteki jest przede wszystkim analiza stanu zabezpieczenia pacjentów w leki, a nie liczenie osiągniętego zysku. Farmaceuta – właściciel apteki nie jest kupcem.

W kontekście konstytucyjnych uprawnień obywatela apteka jest jednym z podstawowych instrumentów zapewniających ochronę zdrowia. Ochrona zdrowia jest uzasadnieniem bytu każdej apteki. Apteka jest placówką ochrony zdrowia."

Czasem potrzeba czasu...
"18 lutego 2016 roku zgłosiłam sprzeciw wobec stanowiska wskazując w imieniu Naczelnej Izby Aptekarskiej, że opinia Prokuratora Generalnego jest nietrafna, powierzchowna i nie uwzględnia skomplikowanego kontekstu faktycznego i prawnego zagadnienia, a przede wszystkim pomija fakty, które uzasadniały wprowadzenie całkowitego zakazu reklamy aptek.

Trzeba było czasu, żeby udowodnić, że mamy rację. Po 10 miesiącach w sprawie wypowiedział się ponownie Prokurator Generalny, który zmodyfikował stanowisko swojego poprzednika uznając, że art. 94a ustawy Prawo farmaceutyczne jest zgodny z Konstytucją."

Czytaj więcej na stronie aptekarzpolski.pl.

Środowisko aptekarzy protestuje

Ministerstwo Zdrowia chce wyprowadzić suplementy i kosmetyki z aptek - nie zgadzają się na to aptekarze.